Använd rätt IT-verktyg

illustration of desktop comuter set on isolated backgroundNär du driver ditt eget företag är det viktigt att du har koll över all information du lagrar. Säkerligen har du redan ett mailprogram för att hantera mail från både leverantörer och kunder, men IT-lösningar handlar om så mycket mera än så.

Har du ett mailprogram så har du bevisligen redan en PC, surfplatta eller någon annan enhet som du kan använda för kommunikation. På denna enhet samlar du alla de programvaror du behöver. Detta är i sin grund någon form av Office-paket för att kunna hantera ordbehandling, kalkyler och mycket mera – samt förstås mailprogrammet vi redan nämnt. Kanske har du också något program för bildbehandling, vilket är mycket användbart om du driver ett produktföretag som arbetar mycket med produktbilder.

De program och tillämpningar som beskrivs ovan är alltså en grundförutsättning för ditt arbete med företaget, för att kunna kommunicera med kunder och leverantörer på ett bra sätt. Vad du sedan behöver för IT-lösningar beror på vad det är för verksamhet som du bedriver. Har du ett produktföretag behöver du en pålitlig logistiklösning, det vill säga ett bra lagersystem. Det lite mindre företaget som än så länge inte hanterar några stora volymer kan dock börja med något så enkelt som ett kalkylblad för lagerhanteringen. När sedan verksamheten växer sig större behöver man dock lite mer avancerade tillämpningar för att det ska vara hållbart.

Oavsett om ditt företag arbetar med produkter eller tjänster, så finns dock en gemensam nämnare: de flesta bolag behöver ett kundregister. Här kan man inte bara hålla reda på kundernas adress, utan också göra andra anteckningar som man ser nödvändiga eller viktiga. Detta kan också hanteras i ett kalkylblad, om inte registret är för stort.

Om bolaget sköter sin egen bokföring så behövs dessutom programvara för detta. Det finns dock webbaserade lösningar som fungerar alldeles utmärkt till en låg månadskostnad, så detta kan vara värt att överväga för det lilla företaget.