Hitta dina leverantörer

approved-suppliersAtt hitta leverantörer kan vara något av ett detektivarbete. Här menas då främst de leverantörer som ett produktföretag har; även tjänsteföretag har förstås leverantörer men i de fallen rör det sig ofta om kontorsmaterial eller liknande.

Handlar det om ett produktföretag kan en leverantör vara en tillverkare, distributör eller befinna sig varsomhelst i försäljningskedjan. Ibland befinner sig leverantören i Sverige, ibland inom Europa och ibland någonstans i Asien beroende på vad det är du söker. Håller ditt företag på med egen tillverkning, sköts den antingen av er själva på hemmaplan eller i något annat land där du har en överenskommelse med någon fabrik. En distributör, eller importör, har ofta sitt hemland som exklusivt distrikt och tar då hem varor från hela världen. Man handlar då hem sina varor antingen från en instans inom Europa, eller direkt hos tillverkaren som ofta befinner sig i Asien. Detta är ofta en kostnads- och volymfråga och beror på hur mycket du tror dig sälja av varan. Köper man hem från Asien är det oftast hela containrar det handlar om och det gäller då att man har resurser att ta hand om denna. Det går också att beställa gods på pall från Asien, men här bör du då ha i åtanke att det kan bli en högre kostnad per vara.

Var hittar du då dina leverantörer? Både butiker och distributörer besöker med fördel olika mässor, både i Sverige och utomlands, för att hitta varor som kan vara av intresse för sina kunder. Många hittar också sina leverantörer på nätet. De som tillverkar själva kan ganska lätt hitta leverantörer av komponenter, eller olika fabriker som kan stå för tillverkningen. I alla sammanhang är det viktigt att räkna på totalkostnaden. Se dig med andra ord inte blind på priset per produkt eller komponent, lika viktigt är här att veta vad det kostar att få detta hem till dig.