Komma igång med eget företag

web-marketing-Start-Your-Own-Business2Ja, som redan nämnts i tidigare inlägg så tar det tid att bygga upp ett företag. Av den anledningen är det viktigt att vara väl förberedd och planera den verksamhet man kommer att bedriva. Själva strategin kommer vi skriva om senare, men här har vi samlat lite information om vad du bör tänka på i ett tidigt skede.

Ditt företag ska till att börja med registreras hos Bolagsverket. Det är här du ska ha ett riktigt bra bolagsnamn på lut som på ett bra sätt beskriver din kommande verksamhet. Detta är något du med fördel kan fundera på över en tid, så att du säkert väljer rätt namn. Sedan ska du också fundera på vilken bolagsform du ska välja. Det finns flera bolagsformer att välja på, där Aktiebolag, Enskild Firma och Handelsbolag är de vanligaste. Läs på noga om dessa innan du bestämmer dig. Det går att byta bolagsform i ett senare skede, men det kan vara lite krångligt. I samband med att ditt företag registreras ska du ange en så kallad SNI-kod som beskriver företagets verksamhet. SNI-koderna hittar du bland annat på Statistiska Centralbyråns webbplats.

Oavsett vad din verksamhet går ut på så behöver du i de allra flesta fall en hemsida. Antingen bygger du en sådan själv, om du är kunnig, annars finns det många företag som bygger hemsidor och som du sedan hyr mot en månadsavgift. Eftersom många säljande företag har en webbutik, är det antagligen vettigast att hyra sidan eftersom det kan vara ganska komplicerat med betallösningar med mera. Det är dessutom skönt att slippa felsöka sidan själv och istället ha en support att ringa. När du hyr webbplatsen så får du också ett eget domännamn, vilket ser proffsigt ut. Det ingår dessutom ofta ett visst antal e-postadresser.

Det finns många företag som erbjuder mentorskap för nystartade bolag, bland annat ALMI Företagspartner.